Skoči na glavno vsebino

V soboto, 11. maja 2024, smo na OŠ Podčetrtek praznovali dan šole.
Dan šole v Podčetrtku obeležujemo 10. maja že mnogo desetletij in prav je, da pojasnimo, zakaj je bil izbran ravno ta dan. Pisalo se je leto 1945. Leto, ki je prineslo konec II. svetovne vojne, je v kolektivni spomin našega kraja zapisalo tudi krut dogodek v dneh, ko je nemška vojska že kapitulirala in se počasi umikala. Kot povračilni ukrep za ubitega nemškega vojaka, je prisotna nemška vojska strpala okoliške moške v poslopje pri Staroveškem v Podčetrtku. Med njimi je nemški oficir izbral tri, in sicer Martina Kneza, Leopolda Novaka in Karla Černigoja, ki so jih nato odvedli v gozd nad šolo in ustrelili. Karel Černigoj je bil šolski upravitelj v Podčetrtku do okupacije leta 1941 in zato je bil kasneje 10. maj, ko naj bi se kruti dogodek zgodil, določen za dan šole.
Pred šolo še vedno stoji spominsko obeležje, ki spominja na dogodek, v gozdu nad šolo pa je na mestu usmrtitve postavljen spomenik, kateri je bil pred kratkim obnovljen. 

Trenutni čas bolj kot kadarkoli zahteva od nas več gibanja, druženja, sodelovanja in medgeneracijskega povezovanja. Na naši šoli se tega dobro zavedamo in to tudi vzpodbujamo. Že tradicionalno imamo ob dnevu šole športni dan, na katerem se druži več generacij, hkrati pa vsako leto znova izkoriščamo idealne pogoje za kolesarjenje in pohodništvo v naši neposredni bližini.
Letos je po urejenih kolesarskih stezah v smereh proti Olimju, Sedlarjevem, Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini kolesarilo kar 235 kolesarjev, 230 pohodnikov pa se je podalo na pot mimo gradu Podčetrtek in njegovi okolici. V šolski kuhinji so za vse,  ki so ta dan praznovali z nami, pripravili blizu 500 toplih obrokov.
Hvala staršem, lokalni skupnosti, Visit – Podčetrtek, ZD Šmarje pri Jelšah in PGD Podčetrtek za pomoč pri organizaciji.

Tekst: Sonja Švajger, Mihaela Juričan Šelekar

(Skupno 329 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost