Skoči na glavno vsebino

TEDNI VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki opozarja na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjamo, prispevamo k udejanjanju slogana »Slovenija, učeča se dežela«. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

Več o projektu…

 

MATIČNA OSNOVNA ŠOLA

Na matični osnovni šoli bomo tudi v šolskem letu 2023/24 v okviru TVU v mesecu maju in juniju izvajali različne dejavnosti, ki jih bomo razporedili v pet tematskih sklopov.

  • BREMO SKUPAJ – ZA ZNANJE IN ZABAVO! (Branje zgodb iz knjige Bajke in pripovedke slovenskega ljudstva, najbolj obsežne zbirke slovenskih bajk in pripovedk, ki jih je zbral in objavil Jakob Kelemina. Knjiga je bila prvič izdana leta 1930, ponovno pa so jo natisnili leta 1997 in sicer z namenom ohranjanja kulturne dediščine.)
    V knjigi je zbranih 260 različnih mitov in pripovedk. Med njimi so pripovedke o duhovih, o vilinskih bitjih, o demonskih bitjih, o nebeških vladarjih, pripovedke o svetu in njegovi ureditvi in pripovedke z junaškimi snovmi.
  • DIGITALNE FOTOGRAFIJE NA PAMETNIH NAPRAVAH (Fotografiranje in razstava fotografij na temo »ZELENA POMLAD«).
  • UČENJE IN KULTURA Z ROKO V ROKI (Ogled filma Vratar Liverpoola (Keeper’n til Liverpool), ki bo izhodišče za pogovore o iskrenosti/neiskrenosti v odnosih, strahu in pogumu, nogometu, nadlegovanju in izkoriščanju v šolskih odnosih ter mnogih drugih temah, ki se jih film dotika. Film je prejel številne nagrade. Besede avtorja/režiserja: »Moramo sanjati in moramo imeti pogum, da smo, kar smo. Še vedno se spomnim, kako je bilo, ko sem imel trinajst let. Občutil sem močan pritisk in boriti sem se moral za to, da sem bil sprejet.« Arild Andresen)
  • SPOZNAVAM TUJE DEŽELE (Potopisno predavanje učiteljice Katje Poharc »BARVITA IN RAZNOVRSTNA KULTURA ZANZIBARJA«.)
  • SPOZNAVAM SLOVENIJO (Kulturni dan v mestu Ljubljana; poglobimo znanje, pridobljeno pri pouku zgodovine, geografije, slovenščine, likovne umetnosti.)

                                                                                         Koordinatorica projekta: Špela Mrkša

Dostopnost